22 May 2016

3 years......

      Yeayyy, finally, aku dah habis belajar diploma selama 3 tahun and now tengah duduk rumah tanpa hala tujuan. Tak tahu sama ada nak ambik degree or acca, kerja or kahwin. Ihiks..

       So aku nak abadikan kenangan aku selama 3 tahun dekat Kuantan dalam blog ni. Maklumlah, aku ni orangnya cepat pelupa. Masa result upu keluar, aku takde rezeki nak masuk dekat situ, jadi aku pun gatal lah tangan nak apply dekat KPTM Kuantan ni. Semua tanya, kenapa nak apply jejauh, kan kat KL and Bangi pun ada. Sebab nya aku sorang je yang tahu. hehe. Disebabkan aku gatal tangan apply kat situ, aku pun dapat sambung dekat situ course diploma in accountancy. Masa mula-mula aku dapat dekat situ, parents aku macam tak kasi sangat, yela ni kan first time anak dorang belajar jauh, perempuan pulak tu macam-macam yang dorang risaukan, nanti balik naik bas lah, jauhlah, susah nak jumpa lah and lastly dorang pun setuju sebab anak dia yang sorang ni memang nak sangat :P
     Masa mula-mula nak pergi kat sana sedih happy semuanya ada. Yang sedihnya kena hidup berdikari, jauh dari parents, tak boleh makan ibu masak and macam-macam lagi lah and happynya sebab boleh jumpa ramai kawan haha. And then boleh rasa hidup di negeri orang, boleh pergi berjalan sesuka hati haha.
    Masa register, aku tak kenal sorang pun kat sana, mula-mula register parents kena duduk asing dengan pelajar, time tu la aku kenal dengan roommate aku ni. Masa tu dia register dulu dari aku then masuk dalam dewan, dorang tengah bagi kunci bilik and then sapa yang dapat kunci bilik tu boleh terus pergi ke bilik untuk letak barang. Time tu lah aku tanya orang yang duduk sebelah aku 'nampak tak roommate saya yang mana satu' lepas tu dia jawab 'tu roommate awak yang pakai tudung kuning tu' haha.So lepas dah jumpa roommate aku yang mana satu aku pun terus pergi dekat blok R merangkap asrama aku. Selain makan dekat cafe je kat sini jugak best sebab kalau nak order makanan boleh mesej je makcik and pakcik kat kedai belakang asrama tu untuk order. Then nanti bila dah siap dia akan hantar kat pagar so jimat lah masa kita untuk pergi keluar beli makanan. Ingat lagi bila first time tahu ada kedai yang masak masakan panas aku semangat order nasi putih, tomyam campur, kailan ikan masin and telur dadar plus sambal belacan haha. Semua tu aku makan sensorang sebab dah biasa kalau pegi kedai akan order macam tu. Tapi lama-lama aku order nasi bujang jugak haha gila apa nak makan macam tu setiap hari. mau pokai duit aku. Act aku sebenarnya tak suka duduk asrama sebab aku ni jenis penakut yela kalau baca kisah seram mesti kesemuanya akan berkait dengan asrama ada hantu dalam toilet la, bilik lah and macam-macam lagi. So untuk mengelakkan aku fikir bukan-bukan time dalam toilet setiap kali pukul 6 aku mesti dah siap untuk mandi malam. Kronikkan penakut aku ni. Haha. Tapi so far Alhamdulillah takde apa-apa pun yang jadi masa aku duduk asrama tu. Tu semua hanyalah mainan perasaan je. Masa mula-mula dapat sebilik aku  risau kalau tak boleh sekepala dengan roommate aku ke apa tapi bila dah duduk sebilik dialah roommate yang paling baik aku jumpa. Study sesama makan meggy sesama and gossip pun sesama and kitaorang rajin ubah bilik sesama. Setiap bulan mesti bilik kitaorang akan berubah. Selain daripada tu, aku pun ada kenal jugak dengan budak bilik sebelah ni nama dia Eyra. Macam mana boleh kenal dia ni sebabnya dia ni classmate Siti merangkap roommate aku. Kalau dia lalu depan bilik aku mesti tahu sebabnya dengar je kunci dia. So time semester 2, kitaorang decided untuk duduk dekat rumah sewa je dengan alasan untuk berdikari lagi. Haha. Masa duduk dekat rumah sewa tu, macam macam dugaan kitaorang kena lalui. Rumah kena pecah masuk, time nak study makcik-makcik tu bising bergaduh, budak-budak main depan rumah kitaorang and macam macam lagi lah. Stressnya tu hanya Allah je yang tahu. Haha. So kat bawah ni lah gambar housemates aku

 Ni lah housemates aku dari sem 1-5. Dari kanan Siti, Eyra and Me


Yang ni pulak ada housemates baru. Nama dia Amera. Tapi dia duduk dengan kitaorang sekejap je. Satu sem je rasanya. Amera ni minat sangat dengan anime and kitaorg rasa dia tu macam adik je walaupun sebaya. Haha.

And yang ni housemates aku dari sem 4 sampai lah habis sem dekat kuantan tu. Haha. Thankyou so much korang sebab selalu ada time susah dan senang. Eyra and Siti thankyou sebab selalu tolong, selalu bagi support and macam macam lagi yang korang buat. Thankyou thankyou.

Selain ada housemates, aku pun ada kawan yang best jugak dekat sana. Nama geng kitaorang F8. Flower lah sangat tu. Haha

Dari kiri ain, isha, yana, anis, dayah, ziera, aku and tiera.

Yang nama F8 tu dorang dapat lepas tengok boys over flower lah tu. Kan dalam cerita tu ada f4, so kitaorang pun nak lah jugak jadi F8 gitewwww. 
Masa sem 1, kitaorg berlapan jadi classmates. Then sem seterusnya, aku, ain, tierah and anis je jadi classmates and yang lagi 4 orang tu pun masuk class lain. Even tak sama class pun, setiap kali ada gap, mesti kitaorg akan lepak sesama, selfie sesama, makan roti canai sesama and haruslah ada gosip sesama. Rindu nak buat assignment sesama, jawab quiz, buat test and study sesama. Tapi study tu tiu je sesama sebabnya kalau duduk ramai2 pun tak study. Haha. And Alhamdulillah selama aku kat sini, aku dapat anugerah dekan every sem. Even bukan 4 flat pun, aku bersyukur sebabnya aku boleh bagi parents aku happy. Lagipun macam mana nak dapat 4flat kalau setiap malam tengok Running man. Haha. Btw thank you korang kerana menceria kan hari-hari aku kat sana selama 2 tahun setengah. Lagi setengah tu dekat sini sebab intern dekat puchong. Haha. Even kadang-kadang kita ada jugak salah faham, terasa hati, tu semua benda biasa kan. Yang penting aku sayang korang sangat-sangat.

Kawan baik plus jiran depan rumah + pergi kelas sesama + orang yang aku kena kejutkan pagi-2 kalau tak bangun tak pergi kelas + orang yang selalu ajak aku ponteng. Hahaha *anis memang betulkan apa yang aku tulis ni. haha 

Sem 3 time ni...

Sape yang akan kawin dulu eh ?

 Deans List Dinner 

 Last paper horayyyyy 

 Dorang sambut birthday aku dengan kotorkan baju aku dengan tepung plus air and time ni aku nak keluar. Haha. 

Deans List Dinner Arabic Theme

Last day at KPTM...

And ni gambar farewell dinner. 

So tu lah cerita aku selama aku dekat kuantan. Memang mula-mula best belajar jauh dari parents, tp lelama tak best pulak haha. Sebabnya aku benci naik bas duduk lelama dalam tu. Tapi takdelah lama sangat, Ahh whatever lah. Bila duduk jauh dari parents, baru lah aku tahu macam mana rasa rindu dekat fam, rindu nak rasa masakkan ibu, kalau time demam nak ibu yang masak, kena masak sendiri lepas balik kelas ataupun tapau makanan. Yela sebelum ni balik sekolah je mesti lauk dah ada atas meja and macam-macam lagi. Tapi takpe, tu semua kenangan bila duduk jauh dari family and belajar berada di negeri orang. So merantaulah selagi boleh merantau ye

05 April 2015

Short vacation - Sungai Lembing

Day 1
Assalamualaikum semua !! lamanya tak update blog ni. dah bertahun dah rasanya tak  update. Disebabkan duduk kuantan ni, suka sangat pegi jalan. Setiap bulan ada je rasanya pegy short vacay. So semalam, aku and le housemates pegi sungai lembing. Act dah lama dah nak plan pegi sana. Tapi takde masa. Haha. Kitaorg ingat nak pegi 1/4 tapi sayangnya semua busy. Review pasal sungai lembing ni, Tempat dia best sangat dan teramatlah tenang. Nak taw kenapa tenang, sebab kawasan dia takde lah crowded sangat mcm dekat2 bandar tu.Lepastu dekat sungai lembing ni banyak sgt tempat yang menarik bole pegi.  Plan awalnya nak gerak pukul 1, tapi disebabkan ada problem sikit,  kitaorg decide, lepas solat jumaat, terus gerak ke sungai lembing, Kalau dari kuantan  dalam 45 minit dah sampai.
Tadaaaaaaa. Kalau korang dah jumpa pintu ni. Maknanya betul lah ni sungai lembing. 

Lepas je pintu masuk mesti jumpa nii. Yeayy, pekan sungai lembing maybe

Kitaorg sampai dalam pukul 4 lebih then terus pegi check in dekat time capsule retreat. Okay nak review pasal time capsul ni. Best sangat tempat dia. tenang and sesuai for those yang tension and nak pergi bercuti. Time capsule ni menarik sangat sebab dapat tidur dalam kolong ! best okayyy. Dia punya owner pun tersangatlah friendly. Baik sangat sangat. Time capsule ni dia ada dua jenis kolong and cottage. Kalau cottage ni, Ada 2 jenis bilik. 1 standard room 118/night and lagi satu supperior room 198/night. Standard room tu bole muat 2 org and superrior room tu bole muat 8 orang. Price kolong rm119/night. Dalam kolong tu bole muat 2 orang je. Tapi tapi tapii. Kolong ni kalau nak kena book awal2. Sebab kolong ni macam goreng pisang panas dah. Haha. Every weekend, mesti full. Ohyaa, time capsule ni ada sediakan pakej utk pergi ke air terjun pelangi, rm40/pax.

Haaa. ni lah kolong tuuuu 

Kalau yang tidur dalam kolong tu, takde toilet so kena guna toilet ni la.

Ni gambar kolong dari belakang

Yeayyyyyy

Yang ni lah main building.

Yang ni dalam main bulding

 Lepas je check in, kitaorang terus siapkan bahan2 bbq untuk bakar bakar malam nnti. Lepas je perap bahan bahan utk bbq.
ni bahan yang dah perap !!!

Lepas je perap barang barang ni, kitaorg pegy dekat jambatan gantung.

 Jambatan gantung ni dia terus ke depan kalau korang dari muzium sungai lembing tu. Nnti korang akan nampak satu tempat tidur mcm kontena, nama dia t box, then terus je ke depan. nnti jumpa lah jambatan gantung nii. Kalau naik kat atas tuu kalau yang gayat mesti takut. haha. sebab dia bergoyang-goyang, tambah pulak kalau ada pakcik yang kat situ lalu naik motor. 

Yang ni view jambatan gantung

Ni dari atas jambatan gantung




Dah lepas pegy jambatan gantung, kitaorg pegy balik dekat cottage, lepas solat semua mula lah aktivit bbq

Sedapnyaa bila tgk balik makanan niii. 

Lepas je bakar bakar, ada orang tu main gitar, then kitaorg nyanyi ramai-ramai

Time capsule ni pun diaorg sediakan jugak tempat utk bbq, and ada meja kat luar, so kitaorg just makan kat luar ditemani bulan and lagu laguuu. haha 

Day 2

Okay sambungan esoknya pulak, lepas je bangun then siap-siap terus check out. Kitaorang pergi ke Terowong Bijih Timah Sungai Lembing. Harga tiket untuk masuk kat dalam tu RM 15 sorang kalau tak silap. Lepas beli tiket, semua excited nak masuk dalam tu sebabnya naik train yang comel. Aku igtkan naik train sampai hujung rupanya dia just hantar masuk kedalam terowong tu sikit, then kenalah berjalan kaki. Takpe, tu semua untuk membakar lemak. Ihiks 
 
:)

Sebelum nak masuk terowong tu, kena naik train ni duluu

Ni kat dalam terowong. Okay lah untuk selfie, takdelah gelap sangat. Haha 




Four of us. Haha dapat gambar terang yang ni mestilah guna flash.

 Ni bila dah keluar dari terowong. Penat gila berjalan dalam tu. 

Dah habis berjalan kat sini, kitaorang pergi ke Pasir Kubur Sungai Lembing. 

Ni lah Pasir Kubur tu. Air dia jernih kan. Even masa tu tak mandi pun kat sini, sempatlah jugak aku celup kaki. Sejuk giloss air dia. Tapi kat sini tak lama punn. Walaupun tak semua tempat kat Sungai Lembing ni aku pergi, tapi aku tetap enjoy dekat setiap tempat yang aku pergi. Bestttt. Then dalam pukul 2 lebih kitaorang pun balik ke Kuantan balik. Act kat Sungai Lembing ni banyak je tempat menarik yang boleh pegi. Contohnya tidur kat kolong, then sekarang pun aku rasa ada yang baru. Tbox nama tempat dia. Sungai Lembing ni pun banyak jugak aktiviti dia. Boleh panjat Bukit Panorama, Mandi air terjun pelangi, Pergi dekat jambatan gantung. pergi melawat muzium dia and banyak lagi. So enjoy sape yang nak pergi sungai lembing ni..